brandologo2
brandologo2

BO I BRÄNDÖ

BROSCHYR OM DISTANSARBETE, SE LÄNK LÄNGST NER PÅ SIDAN !!!

Vacker skärgårdsnatur, utrymme , trygghet, kvalitativt boende, lugn, aktiva föreningar, goda förbindelser, lågt skatteöre, bra offentlig och privat service ......

 

Välkommen till Brändö...för livet


bo på Åland - allt du behöver veta i det korta formatet

 

Besökspaket till personer intresserade av flytt till Ålands skärgård, 3 dagar....

 

Eftersom Du har klickat in på den här sidan tror vi att Du är lite mera nyfiken på Brändö än den tillfälliga besökaren. I alla fall har Du ett annorlunda intresse. Är helt enkelt intresserad av Brändö ur ett  annat perspektiv. Du kan förmodligen tänka Dig att bosätta dig i Skärgården.

PÄIVI FRÅN JURMO BERÄTTAR VARFÖR HON TRIVS I BRÄNDÖ - BLI INSPIRERAD - DET ÄR LÄTT GJORT ---

ATTRAKTIVA & ANNORLUNDA
Vad gör då Brändö till en annorlunda och eventuellt attraktivare skärgårdskommun än andra skärgårdskommuner på bägge sidor om Skiftet ? Den vackra naturen som förknippas med begreppet skärgård är förstås lite annorlunda i Brändö. Precis som den har sin helt egna charm på Kökar eller Utö eller fast i Västanfjärd och Kumlinge. Den finns just så många vackra och attraktiva skärgårdsmiljöer som det finns holmar, skär och skärgårdsbyar.

VARFÖR DÅ BRÄNDÖ ?
Det beror förstås på preferenser. En kombination som Brändö har och som knappast någon annan skärgårdskommun kan tävla med Brändö om är den relativa närheten till stad och, kontrasten, tillgången till oexploaterad skärgårdsnatur                                                                 

Nära men ändå långt borta                                                                                                                                                         Låt mig förklara. Även om skärgårdsnaturen är underbar och livet mest är en fest i skärgården så finns det dagar och eftermiddagar då en stad "sitter" riktigt bra. Att få shoppa både sånt som behövs och sånt som ger guldkant på tillvaron är nästan ett behov hos de flesta nutidsmänniskorna. Eller att bara se andra och okända människor.
Om Du bor i Brändö så har du Åbo med kranskommuner inom räckhåll. Du kan tillbringa en eftermiddag i staden och ändå komma hem till kvällen. Och vill Du gå på teater så kan du övernatta och ta morgonfärjan hem (förmånligt att bo centralt på hotell under veckoslut). Detta är alltså myntets ena goda sida.

MYNTETS ANDRA GODA SIDA
Den andra god sidan (ett sådant mynt är Brändö!) är att Du i Brändö har tillgång till en skärgårdsnatur som är ytterst lite exploaterad. Har Du valt ett liv i Skärgården så är det antagligen mycket viktigt att få kunna ströva i naturen, ute på klippor och skär, utan att be om ursäkt för att man beträder någon annans gårdsplan. Att kunna fiska utan att hela tiden måsta hålla reda på i vems vatten näten läggs (så länge det är inom den egna byns) är en annan viktig faktor för välbefinnandet. Denna frihet, denna tillgång till naturen beror på jordförvärvslagen. Där den Åboländska skärgården har sålts och de vackraste tomterna och holmarna är fritidsbosättarnas egna omgärdade paradis har jordförvärslagen inneburit, garanterat, att trycket på den åländska skärgården tillsvidare har drabbat endast fasta Åland och den närmaste skärgården. I Brändö finns idag ett hundratal sommarvillor , de flesta dessutom i byarna, medan sommarvillorna i exempelvis Åboland kan räknas i tiotusental varav flertalet ute på holmar.

DEN VIKTIGA SERVICEN
Är detta då tillräckligt ? Hur är det med viktig service ? Om Du läser denna hemsida noggrant så skall Du finna och märka att servicen, såväl den privata som offentliga, är god. Det finns ett stort utbud av service bland alla företagare som är verksamma i kommunen. Gå in till exempel på hemsidans Företag A-Ö och bekanta Dig med den service som Brändös dryga 70 företagare erbjuder och producerar.
Den offentliga servicen är välutbyggd mycket tackvare kommunens goda ekonomi. Dagiset Milan i Torsholma har totalrenoverats i i början av 2000-talet och har utrymmen och personal som garanterar en god nivå. Skolan i kommunen är förvisso liten vad gäller antalet elever (idag ca 30 elever på 9 klasser) men kan just därför förmedla god undervisning i små grupper. Eleverna i Brändö har ofta placerat sig i toppen när det gäller bl.a. matematik i de utvärderingar som görs i landskapet Åland.
Brändö grundskola renoverades åren 2006-2007. D.v.s. Skärgårdens modernaste låg- och högstadium samt största och snyggaste bibliotek finns i  Brändö by. I samband med skolan byggdes 2007 en fristående idrottshall, Brändö hallen, med plan på ca 28 m x 16 m (den största idrottshallen i en "riktig" skärgårdskommun). Hälsovården, som administreras av Ålands hälso- och sjukvård (d.v.s. inte kommunen) kan bl.a. erbjuda häsloberedskap nästan dygnet runt.

MÖJLIGHETER TILL ARBETE -EGET/FÖR ANDRA
Arbetsplatser finns det inom fiskodlingen och framförallt kommunens åldringsvård . Men vi tror att Du har arbetet med Dig dvs. jobbar på distans (se närmare nere på sidan FLEXIBLE WORK). Idag finns det tillgång till bredband i hela kommunen (kontakta IT Connect  eller Ålcom för att veta om du kan få tillgång till fiber anslutning). Det betyder att Du snabbt och effektivt kan kommunicera med omvärlden. Och behöver Du resa på "business" till fastlandet eller fasta Åland så kommer Du ledigt över dagen i båda riktningarna. Som ett känt flygbolag säger "Hem till kvällen...". T.o.m. Helsingfors finns inom räckhåll om dagen blir tillräckligt lång. Detta är några av de axplock som vi anser att gör Brändö till en unik ort på jorden. Och har du bott här en tid så tycker nog också Du att ingen ort på jorden kan slå Brändö ur brädan.
Ps LIVET I BRÄNDÖ och då framförallt vardagen är inte så annorlunda i en skärgårdskommun jfr. en mindre stad/förorterna till stora städer förutom då den rena luften, naturen, havet och tryggheten. En vanlig familjs vanliga vardag med alla vanliga rutiner avviker nog mycket lite från den vanliga vardagen i Helsingfors , Åbo eller Mariehamn...Lite mindre folk, lite mindre trängsel, lite mindre avgaser, lite ledigare överlag coh mycket tryggare....och närmare till det mesta förutom operan, maxi-marketen och ishallen...Ds.

VARFÖR JAG JOHN GILLAR ATT BO I BRÄNDÖ                                                                                                                        Ljuset som alltid är naturligt (också när det är svagt). Att inte behöva stå en kvart framför spegeln varje gång man skall öppna ytterdörren. Man är alltid rätt klädd eller så inte men det kvittar. Att kunna öppna dörren lätt(o)klädd och ledig en vårmorgon o bara släppa ut hunden på morgonbestyren. Att inte behöva vänta på bussen bland andra trötta medmänniskor. Att kunna promenera/cykla till jobbet utan att träffa en själ d.v.s. bara konfronteras med naturen (i solsken, månsken, regn som jag gillar minst och blåst ganska ofta). Att kunna skylla på att färjan inte går när man är morgontrött och inte vill iväg till släkten på fastlandet (vännerna är en annan femma). Att få hälsa på alla man möter utan att bli förklarad som mindre vetande. Att i regel med några samtal få en hjälpande hand när båten skall flyttas, soffan bytas ut. Att inte behöva låsa efter sig varje gång man stänger ytterdörren eller bildörren. Att alltid andas ren, syremättad och lämpligt fuktig sjöluft. och en hel del till som gör att jag inte efter 30 år i Brändö vill flytta tillbaka Hfors (som jag gärna besöker en, två nätter i året).

Laborera på Hemsidorna. Du hittar rätt mycket och har Du frågor eller undrar så tveka inte att kontakta kommunen för att får reda på lite mera. Vi berättar gärna och hjälper efter bästa förmåga.

Kom och dela livet, vardagen och framtiden med oss.

FÅR VI BJUDA PÅ ETT BESÖK ?
För Dig som är SERIÖST intresserad av ett liv i Brändö finns det nu en möjlighet att besöka vår kommun och bli bjuden på övernattning och en måltid. Det enda som övernattningen/måltiden förpliktigar är EN TIMME MED JOHN d.v.s undertecknad. Genom att antingen kontakta mig per telefon eller per e-post kan du och din partner/familj (ni förväntas vara ett par eller en familj)komma överens med mig om "ett dygn på Brändö". Ser gärna en presentation av dig i skriftlig form där du berättar om varför just du är intresserad av att bo på Brändö. Detta för att kunna skräddarsy en presentation som passar just Dig. Erbjudandet gäller oktober - april. Välkommen att ge dig själv och Brändö en chans !


FÅR VI BJUDA PÅ EN VISTELSE ?
För familjen som vill prova på livet i skärgården bjuder Brändö boende samt skola eller/och dagis. Allt du behöver göra är att i god tid (minst en månad före) kontakta undertecknad d.v.s. John per e-post och där förklara varför det skulle vara intressant att "provbo" i Brändö 1-2 veckor under skolåret (ej ledigheter) d.v.s. mellan 1.10 - 20.04. Vi lovar dig ett svar inom en vecka. Provboendet riktar sig till barnfamiljer d.v.s. föräldrar/förälder med minst ett barn som får gå antingen i Brändö grundskola (åk 1-9) eller i dagiset Milan. Mera om skolan resp. dagiset.

John Wrede, kommundirektör, tel.018-56500, 0407463596, e-post: kommudirektor(at)brando.ax

Bostäder hittar Du på sidan Bostäder. JUST NU FINNS DET BÅDE BOSTÄDER, HUS OCH LÄGENHETER TILL SALU OCH FÖR UTHYRNING...och även bostadsområden med prisvärda strandtomter se närmare sidan På gång och Bellarshamn, Ramsholm och Ramsö.

VISIONEN OM FRAMTIDEN:
I kommunens vision för framtiden finns en målsättning att öka antalet invånare från dagens cirka 460 till minst 550 senast år 2023. Det finns gott om utrymme, ännu på 1950-talet fanns det runt 900 invånare i kommunen, och miljön är den bästa med bl.a. närheten till tätorterna och de många fria strandkilometrarna som extra trumf. Miljön är dessutom trygg, naturen enastående och människorna i regel vänliga och hjälpsamma.

HUR FLYTTA TILL BRÄNDÖ ?
Om du flyttar inom landet/Finland så är det i praktiken bara att skaffa sig en adress i kommunen, gå till posten och fylla i en flyttningsanmälan och du är hemma i Brändö.
Tips till dig som på sikt har för avsikt att flytta till kommunen mera permanent. Skaffa en adress i kommunen (hus, hyresbostad med postlåda) och skriv dig i kommunen. Då förbättras dina möjligheter  att få undantag för jordförvär (jordförvärvsrätt för en speicifik tomt) från huvudregeln som kräver 5 år i landskapet/kommunen den s.k. hembygdsrätten. Och dessutom: 5 år går fort...

Om du flyttar från ett nordiskt land så bör du personligen besöka Länsstyrelsen i Mariehamn (Statens ämbetshus) och där förete ett internordiskt flyttningsintyg som du har erhållit från ex. skattemyndigheterna i ex. Sverige.

Om du önskar köpa mark i Brändö så är huvudregeln att du måste ha hembygdsrätt d.vs. varit skriven 5 år i någon kommun i landskapet. Hembygdsrätten ansöker du om från Ålands landskapsregering. Obs ! att också hembygdsrätten ges enligt prövning d.v.s. inget givet för att du varit skriven 5 år i kommunen. Dock finns det en möjlighet till avvikelse från huvudregeln d.v.s. att för ett mindre område (max. 4000 m2 och ej med egen strand..förutom på planerat område typ Bellarshamn, Ramsö, Ramsholm) beviljas rätt att äga och besitta (= jordförvärvstillstånd). Kriterierna för att få jordförvärvsrätt är flere men det viktigaste är att man kan uppvisa att man har för avsikt att faktiskt bo i kommunen (lite vagt). Torde hjälpa om man är mantalsskriven i kommune. Mera information om detta undantagsförfarande m.m. rörande boende av KD John Wrede, tel.018-56500 eller direkt från Lr, växel 25 000

Kommunen har fyra planerade bostadsområden med totalt närmare 35 sjönära tomter (av dem cirka 10 med egen strand) varav 22 tomter i kommunens Bellarshamn, Brändö by. Brändö by planering.  Bellarshamns tomter (el, vatten, avlopp, fiber till varje tomtgräns) blev färdig i augusti 2014 och hösten 2017 med 8 sålda tomter. Avsikten är att  erbjuda attraktiva tomter till ett förmånligt pris och med närhet till både Brändö skola och övrig service i Brändö by. Obs! På planerat område kan även person utan hembygdsrätt erhålla jordförvärvstillstånd (se ovan "undantagsregeln om 4000 m2 på planerat bostadsområde) för strandtomt.

Om du vill veta mera om de enskilda byarna så gå in på Brändö byar där alla byar så småningom kommer att finnas presenterade

.
STÖD FÖR FÖRETAG

För närmare information bekanta dig med Ålands landskapsregerings stödprinciper 17.03.2011.

För närmare uppgifter om stödprinciperna kontakta Näringsavdelningen vid Ålands landskapsregering                                  tel.(växel): 018-25 000       Obs! påpeka alltid att det är frågan om etablering/motsvarande i skärgården !                                        Lönsamhetskravet vid beviljande av skärgårdsstöd bedöms utifrån skärgårdens förutsättningar.

Ytterligare kan etablering av företag, företagsamhet m.m. diskuteras med Företagsam Skärgård rf. se www.skargarden.ax

 

FLYTTNINGS ANMÄLAN...via nätet (länk) ..se BLANKETTER ..FLYTTNINGSANMÄLAN och Magistraten , Statens ämbetsverk på Åland. På kansliet i Åva finns även möjlighet att få flyttningsanmälan i pappersform.

 

BO I SKÄRGÅRDEN presentation av samtliga skärgårdskommuner.

 

DISTANSARBETE/FLEXIBELT ARBETE kort som berättar om varför jobba på distans och hur det fungerar se  Blad 1, blad 2 o. blad 3.

BROSCHYRER
Bostadsområden


Bekanta dig med Brändö Kumlinge Fibernät