brandologo2
brandologo2

PRESENTATION  av Brändö

I landskapet Ålands nordostligaste hörn ligger Brändö kommun utspridd som en frisk tångruska mitt i Skärgårdshavet. Till 90 % fjärdar, vikar och sund och till den totala ytan landskapets mest vidsträckta kommun (ca 70 km x 30 km).

NÄRA MEN ÄNDÅ VID SIDAN OM. Till Åbo, shopping och teaterstaden, är det knappa 2 timmars bilresa. Och den som blickar längre har Helsingfors med flygfält inom 4 timmars avstånd. Västeröver ligger landskapets administrativa centralort Mariehamn som nås på ca 3,5 timme med färja och bil-buss.

Resandet finns i blodet. För hundra år sedan seglade Brändöborna på egna kölar runt Östersjön. Idag i huvudsak på andras kölar runt jorden. För dryga sjuttio år sedan lektes det katt och råtta i vattnen runt kommunen. Spriten smugglades och välståndet spirade. Idag är havet d.v.s. sjön fortfarande det förhärskande elementet i kommunen som består av vatten och åter vatten och brändöbon mår fortfarande bra. Och det finns också holmar och skär så att det räcker. Minst 2 för varje invånare vilket betyder över 1200 öar, holmar och skär. Låglänta, lummiga, lövrika holmar i centrum med kargare skär och klackar längre ut i havsbandet.

Författaren och poeten Valdemar Nyman beskriver kommunen som följer "I sin oöverskådliga splittring slår den nog varje annan socken i riket och frågan är om det någonstädes i världen finns något liknande. I varje fall inte av denna skönhetsgrad, omväxlande, ljusomstrålad, med en vårlig mjuk charm mitt i kärvheten, likt det goda leendet i en åldrings ansikte som speglar barnbarnets ivriga i sitt ".

 

 

VÄLKOMMEN !   

Egil Mattsson, tf kommundirektör, tel.+358 (0)18 56500, e-post. Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Kort presentation (via Norden) 1 om du är nyfiken på att flytta till Brändö/Åland

Kort presentation(via Ålands landskapsregering) 2 om du är intresserad av att flytta till Brändö/Åland


Hur starta företag i landskapet och m.a.o. Brändö kommun; förutsättningar och villkor.

FAKTA OM BRÄNDÖ I URVAL:

Invånare 457.

Byar från norr till söder: Jurmo , Fiskö, Åva, Korsö, Björnholma, Brändö by, Baggholma, Torsholma, Lappo och Asterholma.

Totalareal: 1647 km2 (3 störst i landskapet) varav 108 km2 land.

Antal fritidshus per strandkilometer ca 0,2 d.v.s. 1 (en) stuga per 5 km strand.

Skatteprocent 17,75  % (0% för hundar och kattor).

Arbetslöshet; ca 2-5 %.